Adományozz okosan!

Kedves Adományozó!

„Rengeteg jóindulat van az emberekben, segíteni vágyás, s ha valami rendkívüli esemény történik, rögtön felszínre tör. Az emberek jók.” Szabó Magda

Köszönjük, hogy felkerested az oldalunkat, és hogy szánsz néhány percet az adományozás néhány nagyon fontos szabályának megismerésére. Ez mindenképpen elengedhetetlen ahhoz, hogy az adományozás az adományozó és az adományozott számára is öröm legyen, és hogy senkinek ne legyen csalódás, valamint hogy adományozási kedved és együttérzésed a későbbiekben is megmaradjon.

Először is köszönjük az empátiát és azt az emberi gesztust, hogy TE gondolsz másokra is, és saját dolgaid és gondjaid mellett az időszakosan nehéz helyzetbe került családok és gyermekek terheiben is osztozol. Ez nagyon fontos számunkra, komoly és nélkülözhetetlen hozzájárulást jelent ahhoz, hogy családjaink és a nálunk nevelkedő gyermekek minél kényelmesebben és gondtalanabbul vészeljék át azokat a nehéz időket, melyekbe az élet sodorta őket.

Az adományozás közel sem egyszerű dolog. Nekünk is kellemetlen néha elutasítani egy adományt, csalódást okoz nekünk is, ha valamilyen okból nem tudunk mit kezdeni vele, és ezzel az adományozónak is csalódást okozunk. Ezért most nézzük a legfontosabb alapelveket (ezek egyébként minden szociális intézményre illenek, későbbi jó cselekedeteid során is figyelmedbe ajánljuk):

Legyen alaptétel, hogy az adományozás semmiképpen nem lomtalanítás. Az ilyen adományok egyébként tovább rontanak a családok és gyerekek amúgy is megtépázott lelki állapotán, tovább erősíti bennük a feleslegesség és kitaszítottság érzését. A mi gyerekeink is vagányak, okosak, tehetségesek, álmodozók, épp úgy, mint más gyerekek. Szeretnek hasonlóan öltözködni, mint a kortársaik, vágynak arra, hogy hasonló dolgaik legyenek, mint a többeknek. Így kisebb az esélyük, hogy kirekesztik őket. A felnőttek dolgozni járnak, rendezett, ép ruházatban tudják ezt megtenni.

–   A legfontosabb kérdés mindig az, hogy mire van szüksége az adományozottnak. Sok év és sok szociális intézmény tapasztalata, hogy néha a legnagyobb jóindulattal adott adomány sem használható az adott intézményben. Nem vág a profiljába, de az is lehet, hogy épp nemrégiben kapott belőle nagyobb mennyiséget. Ezért fontos, hogy adományozás előtt mindenképpen tájékozódj, vedd fel a kapcsolatot az intézmény munkatársaival. Szívesen adnak felvilágosítást az éppen aktuális lehetséges adományokról. Példaképpen: egy átmeneti otthon nehezen tud mit kezdeni mondjuk egy bárzongorával, bármennyire is szép az.

–  Az adományok tárolása és válogatása – különösen nagyobb ünnepi időszakok környékén – logisztikai rémálom. Intézményeinkben minden négyzetmétert kihasználunk a családok minél kényelmesebb lakóterének kialakítására, ezért nagyon korlátozott tárolókapacitással rendelkezünk. Kérjük, hogy az adományozott dolgok mennyiségéről is egyeztess munkatársunkkal.

–   A legfontosabb pedig az adomány minősége. Sajnos gyakori példa, hogy intézményeink előtt hagynak adományként dobozban, zsákban tárolt dolgokat. Ezt nem tekinthetjük adománynak, nem tudjuk, mi van benne, ki hozta, használható-e. Ezeket sajnos higiéniai és biztonsági okokból szinte azonnal szeméttárolóba, vagy megsemmisítő helyre kell szállíttatnunk, amely komoly költség egy szociális intézménynek. Gyakori eset, hogy az adományozó azt gondolja, hogy “nekik jó lesz”, meg az “ennek is örülni kell”. Ez az adományozott szemszögéből különösen megalázónak tűnhet.
Családjaink csak szegények, de semmiképpen nem igénytelenek. A mi családjaink és gyermekeink sem örülnek romlott, vagy szavatossági időn túli élelmiszernek, elromlott játéknak, lenyírt hajú Barbie babának, csoki nélküli Kindertojás-kapszulának, vagy egy használhatatlan műszaki eszköznek. Ha valami már nem használható, tönkrement, annak máshol sem fognak örülni.

–   Az adományozás ruhaadomány esetén is hasonlóan működik: bizonyos mennyiség felett nem tudjuk kezelni őket, nincs korlátlanul mód és kapacitás a kezelésükre, válogatásukra, mosásra, fertőtlenítésre. Szakadt, foltos, elnyűtt, kopott, serkéket tartalmazó, rovarfertőzött, hagyatékból megmaradt (akármilyen drága!) ruhaneműt nem tudunk lakóinknak adni. Gyakran előfordul, hogy apróbb javításokat kellene csak végezni egy-egy ruhadarabon, de sajnos erre sincs kapacitás, erőforrás, eszköz. Nincs varrógépünk, hogy kicseréljük a tönkrement zipzárt, sem kapacitás arra, hogy talpaltatni vigyük a lyukas cipőket.  Sajnos az ilyen adományok is a hulladékszállítási költségeinket növelik, valamint az elsősorban komoly szakmai  munkával foglalkozó munkatársaink leterheltségét fokozzák, családgondozási feladataikat korlátozzák. Intézményünkben kiskorú gyermeket nevelő családok élnek, az egészen fiatal szülőktől a negyvenes-ötvenes korosztályig bezárólag, gyermekeink pedig csecsemőtől 18 éves korig vannak. Ha ruhaadományozásban gondolkodsz, kérlek, az életkori korcsoportot is vedd figyelembe: harminc éves emberek nem hordják a nagymama hagyatékából megmaradt ruházatot, bármilyen értékes vagy jó minőségű is az.

Kérjük, hogy ilyen típusú esetben is inkább előzetesen egyeztess munkatársunkkal.

– Ha élelmiszert szeretnél adományozni, kérlek, csak olyant hozz, ami bontatlan csomagolású, és szavatossági időn belül van. A felbontott élelmiszereket, a „csak néhány napja lejárt” tartós cikkeket nem adhatjuk tovább ellátottainknak, hiszen mi magunk sem vagyunk biztosak benne, mit is tartalmaznak. Ugyanez igaz a házi készítésű lekvárokra, süteményekre is – sajnos, ilyesmit biztonsági okokból nem tudunk elfogadni, továbbítani. Ezzel szemben mindig szükség van alap élelmiszerekre – rizs, liszt, cukor, étolaj, fűszerek -, s olyan egyszerűbb élelmiszerekre is, amikből már főzni lehet valamit – száraz tészta, paradicsomkonzerv, bontatlan, nem házi lekvár. Ilyesmit bármikor szívesen fogadunk.

 –   Előfordulhat, hogy speciális adományra van szükség. Ez adódhat az adott család élethelyzetéből, tartós betegségéből, de akár tehetséggondozási okokból is. Az ilyen esetek alapos egyeztetést igényelnek. Kérjük, hogy ilyen adomány lehetőség esetben vedd fel a kapcsolatot az intézményvezetővel. (Például kihívást jelent számunkra egy iker-babakocsi megszerzése – ritkán szerepel a felajánlott adományok között ilyesmi, pedig olykor nagy szükségünk van rá.)

 –   Sajtófotók, nyilvánosság: Feltételezzük, hogy adományozóinkat a jó szándék és nem a magamutogatás, feltűnéskeltés motiválja. Gondozott családjaink és gyermekeink éppen a legnehezebb időszakukban vannak, sokan közülük mindenüket hátrahagyva, esetenként bántalmazásokat átélve, zaklatójuktól menekülve vagy éppen megszűnt, vagy ellehetetlenült lakhatási körülményeik miatt vannak nálunk. Érthető, hogy nem lenne őket etikus kitenni egy TV felvétel, egy riport, vagy egy marketing célú sajtófotózás stresszének, és az ezzel járó kényelmetlenségeknek, nem is beszélve arról, hogy biztonsági, valamint adatvédelmi okokból is aggályos lenne. Természetesen azt meg tudjuk oldani, hogy szükség esetén egy vezető jelen legyen közvetlenül az adományozásnál, a vezetőkkel – előzetes egyeztetést követően – riport, sajtócikk és fotó is készülhet, azonban az átmenetileg nehéz helyzetbe került családokat és gyerekeket ebből ki kell hagyni.

Köszönjük hogy végigolvastad és hogy gondoltál ránk!

You may also like...